Sokan feltették már azt a kérdést, vajon mi az oka, hogy a tragédia – ilyen a munkahely elvesztése is, ha nincs stabil háttér – az egyik ember erejét megsokszorozza, a másikat összetöri. Amerikában hétszer történik pályaváltás egy életút alatt. A lehetőségek észrevétele a siker egyik feltétele.

Mátrai Mariann

Mátrai Mariann

Mátrai Mariann ötven felett volt 2012-ben, amikor megszűnt a munkahelye. Értékesítési vezetőként dolgozott reklámajándékos nagy cégeknél. Céges autó, és jó jövedelem is volt, aztán másnap már nem…..
Hitelt vett fel, a devizahitel elvitte a lakását. Gyakorlatilag mindent elvesztett, amit ötven év alatt sikerült összehoznia.

Ma több lábon áll, egyéni vállalkozóként talpra állt. Nem volt egyenes az út a vállalkozói lét felé. Kezdetben három hónap munkanélküli segély, majd önkormányzati támogatás közel egy évig, aztán közmunka. Ötven felett szinte lehetetlen elhelyezkedni. Hiába küldte az önéletrajzát a hirdetésekre, nem vezetett eredményre.

KM: Mariann, hogyan sikerült kimásznod a gödörből?

MM: Pénz nélkül (sőt nagy tartozásokkal, mínusszal), nem könnyű vállalkozni! Kitartó munkával, nagyfokú alkalmazkodó képességgel, kreativitással, sok tanulással sikerült, illetve sikerül.

Nem megyek el a lehetőségek mellett, megnézem, hogyan tudom az eddigiek mellé beilleszteni, és ha meg tudom oldani, bevállalom. Két tevékenységem van jelenleg: házmester vagyok egy II. kerületi tízemeletes házban, itt kaptam szolgálati lakást is, így meg van oldva a lakhatásom. Ehhez el kellett végeznem még egy OKJ tanfolyamot is: kis teljesítményű kazánfűtő, mert a háznak egyedi fűtése van, és a kazánfűtő is én vagyok. 🙂

Reklámajándék www.gift-house.hu; www.cimkepont.hu

Ezen kívül céglogóval ellátott üzleti ajándékokkal foglalkozom (Honlapok: www.gift-house.hu; www.cimkepont.hu). Itt is vannak új terveim, már van amelyik a megvalósítási szakaszban van. Még elvállaltam pl. a házunkban bevásárolok az egyik lakónak, és Facebook oldalra posztolok egy másik vállalkozásnak.

Jelenleg is tanulok, társasházkezelő tanfolyamot csinálok, és várhatóan októberben vizsgázom.

Tagja vagyok több üzleti klubnak, lassan megtanulom azt is, hogy lehet ezen kapcsolatokat kölcsönös megelégedettségünkre használni. A jó hír, hogy mindent meg lehet tanulni! 🙂

Túl sok segítséget nem kaptam, szinte mindent magamnak kellett megoldani, gyakorlatilag a semmiből. Az ad és adott erőt, hogy megmutassam magamnak és másoknak is, hogy van élet és lehetőség 50-en túl is, csak nyitottnak kell lenni az újra. Nem volt könnyű, most sem az, de menni fog, tudom!
Amit még megtanultam az utóbbi években: amikor nagy a baj, akkor időt (és pénzt) kell teremteni önmagunk újraépítésére, mert változni kell, anélkül nem megy! Én is megtaláltam egy ingyenes önfejlesztő lehetőséget, ami nagy segítségemre volt. Később, amikor már pénzem volt rá, akkor megvettem a fizetős verziót is.
Ha nincs pénz, az interneten találhatsz ingyenes lehetőségeket is, ha utána nézel a dolgoknak.

KM: Szerinted milyen emberi tényezőkön múlik a siker?

MM: Kitartás, nyitottság, kreativitás, alkalmazkodó képesség, hajlandóság a változásra, önbizalom, folyamatos tanulás! Talán ezek a legfontosabbak, és a sorrend változó. 🙂

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

MM: “Segíts magadon, és Isten is megsegít! Merj váltani, változtatni és változni – érdemes. “

KM: Köszönöm az interjút! Sok sikert a terveid valóra váltásához!

Ha segítségre van szükséged, a DÉT módszer neked is segíthet a váltásban. Megtanít tudatosan önmagunkból erőt meríteni, ahonnan már csak egy lépés a tett. Itt nézhetsz utána >>>

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

 

Hozzászólások