Juhász Annamária (40 éves), kezdetben otthon kedvtelésből sütötte s sütiket a családi ünnepeken. Ma azonban már Sütikertjében egyedi mézeskalácsokat süt ajándéktárgyként, gyerekeket oktat a mézeskalács díszítésére vállalkozóként, ma még részmunkaidőben. Hogyan lesz a hobbiból jövedelmező vállalkozás? Olvasd tovább!


Annamáriával videóinterjút készítettünk a „Változz, hogy változtathass! Facebook csoportban.  A következő tematikus programról ITT kaphatsz értesítést!

KM: Hogyan lesz egy könnyűipari üzemmérnökből cukrász?

JA: 20 évet töltöttem három multinacionális cégnél kereskedelmi területen az FMCG szektorban. 2013-ban egy hírtelen ötlettől vezérelve jelentkeztem egy cukrász felnőtt OKJ képzésre mondhatni tudatos kedvtelésből. A tanfolyamból szerelem lett. Kezdetben én sütöttem a családi eseményekre a tortákat, majd ez után a mézeskalács díszítés irányába fordultam.

 

A cikk hamarosan Sikeres újrakezdők Tanulj, ispirálódj a történetekből! c. ebookban olvasható lesz. Ha érdekel, add meg az e-mailcímedet és értesítelek!

Kérem az e-bookot!

 

Ez a szakma számomra ötvözi a sütés szeretetét a kreativitásom intenzív megélésével, ami egy nosztalgikus emlékeket ébresztő tartós ajándék tárgyat eredményez.

Ha visszagondolok megvannak a gyökerek is. A nagymamám cukrászatban dolgozott, bár nem volt cukrász. Láttam, ahogyan vágta fel a süteményeket, áradt belőle a profizmus. Az egész család nagyon szeret sütni-főzni.
Nem volt tudatos döntés a cukrászat. 10 évvel ezelőtt önkéntesként dolgoztam egy konyhában, ami hatással volt rám.

Ma részmunkaidőben dolgozom, mellette építem a vállalkozásomat. Jelenleg cukrászműhelyt építünk édesanyámmal, miközben megrendeléseket is teljesítek. 4-5 éve a 8 órás munka mellett csináltam a szenvedélyem.

Tavaly novemberben volt egy komoly műtétem, 2 hétig feküdtem és elgondolkodtam, hogy mihez kezdjek az életemmel? Tovább csinálni a megterhelő 12-14 órás munkát naponta? Végiggondoltam a lehetőségeimet és döntöttem.

A jelenlegi munkáltatómmal nagyon jó viszonyt ápolok jelenleg is, így nehéz döntés volt, de áprilisban felmondtam. Tárgyalás indult meg közöttünk, nem akartak elengedni, végül a számomra ideális lehetőség mellett döntöttem, heti 20 órában dolgozom tovább. Egyfelől nagyon jó érzés volt, hogy a korábbi munkámat megbecsülik, másrészről a felszabadult időt kiválóan tudom hasznosítani.

KM: Miért érezted úgy, hogy a hobbidból szeretnél megélni?

JA: Azt szerettem volna, ha én gazdálkodhatok a saját időmmel. A munkahelyemen hosszú időn keresztül úgy éreztem, hogy be vagyok zárva, börtönben vagyok. Ülök az irodában és pazarlom az időt. Úgy éreztem, hogy megfulladok. Ugyanazokat a problémákat megoldani, adminisztrálni. Sokkal hasznosabban is tölthetném az időmet!
A balancslistámon olyan dolgok voltak, mint pl. önkéntes munkát vállalni külföldön – ezt alkalmazottként nem tudtam volna megtenni. Szabadidőmben is a vállalkozásomon gondolkodom. Szerencsére a vállalkozásépítésre most több időm jut.

KM: Korábban hogyan választottál pályát?

Nem szívből jött a pályaválasztás. Gimibe mentem, de szülői hatásra mentem könnyűipari mérnöknek, Nem dolgoztam a szakmámban egy napot sem. A kereskedelmi tapasztalatimat nagyon jól tudom kamatoztatni a vállalkozásomban is.

KM: Mi az a plusz, amit itt megkapsz, a munkahelyeden nem kaptál meg?

Azért váltottam, mert annyira feltölt a vásárlóknak a visszajelzése, hogy mennyire örülnek, amit csinálok! Az irodában nem éreztem, hogy értéket adok. Ezt az irodában nem éreztem.

KM: Annamária, mi a siker titka? Miért érdemes váltani, keresni azt, ami örömet okoz?

KM: Köszönöm a beszélgetés, sok sikert kívánok vállalkozóként!

Hozzászólások