Balatoni Ildikó nagy fába vágta a fejszéjét! Pályát módosított, új, teljesen ismeretlen, bevezetetlen szakmába fogott, s mindezt 40 felett, húszéves teljesen más munkatapasztalat után. Az új szakmáról, a változtatás okairól, a nehézségekről beszélgettem vele.

Balatoni Ildikó

Balatoni Ildikó

KM: Ildikó, mivel foglalkozol most?

BI: A foglalkozásom megnevezése home stager vagy home staging specialista, 
magyarul lakások eladás előtti felkészítője. Ha valakinek nem lenne ismerős ez a fogalom, az nem az ő hibája, Magyarországon még nem nagyon elterjedt ez a szakma, Amerikában is “csak” 40 éve foglalkoznak vele. Egy Barb Schwarz nevű hölgy rájött, hogy a lakásokat eladás előtt érdemes tudatosan felkészíteni, így a vevők igényeihez igazítva és az ő elvárásaiknak megfelelő otthonokkal sokkal gyorsabban és a lehető legmagasabb értéken lehet értékesíteni.

Én véletlenül találkoztam a témával és mivel mindig érdekelt a lakberendezés, a lakásdíszítés és a marketing is, azonnal tudtam, hogy ezt nekem találták ki!

KM: Korábban mivel foglalkoztál?

Több mint 20 éven keresztül vezetői asszisztens voltam, de a
legutóbbi időkben már nagyon azt éreztem, hogy más az én utam…Szeretnék
szabadabban élni, önállóan, a magam erejét kipróbálni…
Úgy éreztem, hogy 47 évesen irodai alkalmazottként az idő ellenem
dolgozik…ugyanakkor 47 évesen még éppen elég fiatal vagyok ahhoz, hogy újat kezdjek, tanuljak és sikereket érhessek el, a saját magam örömére.

Már több éve tetszett nekem egy szín, a marsala. Ez egy szicíliai városnak a neve, ahol is a Marsala nevű, bíborvöröses-barnás színű bort készítik. Innen nevezték el a színt marsalának és én is erről a színről neveztem el a vállalkozásom Marsala Home Stagingnek. Marsala az arculatom színvilága is és idővel szeretném, hogy a védjegyemmé is váljék…

A home stagingben egyébként azt a szép, hogy minden résztvevőjének előnyös, én pedig személyiségemből adódóan is azt szeretem, ha egy ügyleten mindenki nyer. A lakásnak értéknövekedést, a vevőnek azonnal költözhető lakást, az eladónak
több bevételt, az ingatlanközvetítőnek gyorsabb értékesítést, az ingatlanpiacnak pedig magasabb minőségű kínálatot tesz lehetővé.

Hát nem szuper?

Csupán az a kár, hogy ezt sokan még nem ismerték fel…ezen dolgozom, hogy ez megváltozzon és úgy gondolom, hogy igen szép, ámbár nagy feladatot választottam magamnak!

Amikor találkoztam a home staginggel és elkezdtem utánanézni, foglalkozni vele, sok szakirodalmat olvastam amerikai, kanadai home stagerektől és tudtam, hogy a szakma szorosan összekapcsolódik az online marketinggel, az online eszközök használata elengedhetetlen a téma népszerűsítésében és terjesztésében. Azt is tudtam, hogy mivel nem túl ismert dologról van szó, az emberek edukálása és a – hagyományainkból adódó – pénzügyi szemlélet megváltoztatása nem kevés munka lesz. Azért vállaltam és vágtam bele, mert éppen a dolog “úttörő” volta miatt óriási potenciált látok benne hosszútávon (és persze mert beleszerelmesedtem a témába).

Én ugyanis hosszútávon gondolkozom. Sokáig szeretnék még dolgozni, de mondjuk 60 évesen nem szeretnék feltétlenül napi 8-10 óra aktív munkát végezni. Nem azért, mert nem szeretek dolgozni, hiszen imádom ezt a dolgot és nagyon örülök, hogy rám talált, hanem azért, mert kb. 15 év múlva már terjeszteni, oktatni szeretném és passzív jövedelmeket szeretnék vele termelni.

Persze ez még odébb van, jelenleg azon dolgozom, hogy minél több tapasztalatot szerezzek.Nagyon nagy lelkesedéssel és hittel csinálom, örömet, erőt és motivációt ad, hogy sok embernek tetszik, amit csinálok, örülnek, hogy már ilyen vállalkozás is van. Nagyon sok mindent szeretnék csinálni, sok minden kavarog a fejemben, a szakmai ismeretek bővítésétől kezdve a tartalmak írásán át az online marketingezésem fejlesztéséig. Nagyon nagy a terület, hisz a honlapomon, a Facebook oldalamon kívül a Like-olom a Home Staginget csoportban személyes tanácsadást is nyújtok. Azt gondolom azonban, hogy ha az ember sok munkát és energiát beletesz, őszintén és becsületesen áll a munkához és az emberekhez, annak meg kell hoznia a gyümölcsét.

A home staging, egy lakás eladás előtti felkészítése olyan terület, ami jellegénél fogva is hosszabb átfutású, hát még az ismertség és ebből fakadóan a bizalom hiánya miatt! De hittel, kitartással, szorgalommal és mindig újabb erőbedobással biztos vagyok benne, hogy sikerre fogom vinni a vállalkozásomat!

KM: Mi volt a pályaváltás folyamatában a legnehezebb számodra?

BI: Amit tapasztalok szakmai téren: az elején természetesen megtanultam az elméletet, tanulmányoztam a versenytársak honlapjait, árait, ajánlatait, hogy össze tudjam hasonlítani, illetve meg tudjam magam különböztetni a többiekkel/től. Néhány hét alatt azonban azt kell tapasztalnom, hogy az emberek nem szeretnek pénzt kiadni egy ígéretre, illetve nem olyan formában, ahogy azt gondoltam (az elmélet alapján). Ezért azóta már gyakorlatilag újraírtam az ajánlataimat, ami nem kevés munka, de egy tanulási és fejlődési folyamat része. Nem bánom ezt a tanulási folyamatot.

KM: Ki segít, hogy a nehézségek ellenére is talpon maradj?

BI: A vállalkozáshoz egyfajta belső motor ad erőt. Alapból is mindig aktív vagyok, jár az agyam, keresem a megoldásokat. Nagyon sok erőt ad egy-egy pozitív visszajelzés, egy jó hír, az oldallátogatások egyre emelkedő száma. Emocionális típus vagyok, számomra ezek fontosak és feltöltenek, hiszen az egész folyamatban, a tanulásban, fejlődésben úgy érzem, elsősorban magamra számíthatok. A környezetem – családom és a barátok – egy része érti, amit csinálok, másik egyenlőre várakozón tekint rá… Ezért igyekszem az ösztöneimre hallgatni, a “támogató oldal”  véleményét kérni, ha írok valamit, átnézik, korrektúrázzák és építő jellegű kritikát fogalmaznak meg.
Ez jó.
Egy másik nagyon fontos támogatói kör az újonnan megismert üzleti kapcsolatok, az online világ nyújtotta óriási networking lehetőség! Sok-sok jó ötletet lehet elcsípni a különféle marketinges oldalakról, sőt, munkakapcsolatom is született már Facebook bejegyzésből, posztolásból. (Magánemberként nem vagyok FB rajongó, nem is szívesen posztolok magamról, de az üzlet az más! )
Az online világban is léteznek segítő kapcsolatok önzetlenül! Ilyen a Mastermind csoport, ahol csak úgy sziporkáznak a szuper ötletek, segítségnyújtás és az önzetlenség, valóban Mesterelméktől!

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel!

BI: Két idézetet megosztani Veletek, az első egy szakmai,
amit útravalónak, bátorításnak szánok a hozzám hasonlóan váltani,
önállósodni vágyóknak, kezdő vállalkozóknak, újrakezdőknek:

“Egész életedet egy biztonsági övben töltötted. Ideje kikapcsolni!”
(Így jártam anyátokkal c. film)

Ezt pedig még általános iskolai ballagásomra kaptam anyukámtól, ami egész életemre az agyamba vésődött, kedvencemmé vált és igyekszem e szerint is cselekedni:

“Sírva jöttél a világra,
körülötted mindenki mosolygott.
Úgy élj, hogy mosolyogva távozz
és körülötted mindenki sírjon”

KM: Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok Ildikó!

Balatoni Ildikó weboldala: www.marsala.hu; FB oldala: Marsala Home Staging
FB csoportja: Like-olom a Home Staginget

Ha Te is váltani szeretnél

segítek a nehézségek leküzdésében, az utak és lehetőségek tisztázásában. Az általam alkalmazott módszerről ITT olvashatsz.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások