Frissítve!

Vannak életszakaszaink, amikor sehogy se megy a szekér…De ezekből a helyzetekből aki feláll, százszorosan is megerősödik. Felfelé nézni, visszanézni a múlt sikeres életpálya időszakaira sokszor fájdalmas. Úgy érzi az ember ilyenkor, hogy kiűzetett a paradicsomból, visszatérni a régi sikeres életébe lehetetlen.

Dr. Farkas Anikó 1997-2004-ig tanított az egyetemen. Nagyon fiatalon szerzett doktori címet. Gyereke született, aztán pedig úgy érezte, semmi esélye nincs visszakerülni az egyetemi katedrára.

KM: Miből éltél a gyereked születése után?

FA: Miután esélyem sem volt elhelyezkedni, maradtam itthon. 2007-08-ban kezdtem online dolgokat tanulni (blogolás, keresőoptimalizálás, infotermék készítés, weboldal építés, online marketing….) az első fecskékkel együtt, akik közül ma már sokan ismert, sikeres online vállalkozók.

A majdnem 10 év alatt több weboldalam készült, értékesítettem terméket, szolgáltatást. Sok már nem él, illetve vannak újak. Az egyiknek köszönhetően találtak meg cégek, mint szakfordítót. Aztán egy volt doktorandusz társam hívott maga mellé és 9 hónapot dolgoztam egy növényvédős multinál. Ekkoriban már épült a DXN-es csapatom és egyre jobban érdekelt a ganoterápia is. Sőt, annyira előtérbe került a gyógyító énem, hogy pszichológiát és masszázsokat is tanultam. Próbáltam megállni a lábamon, ezért németet tanítottam, az online dolgaim mellett – mint kreatív nevelő, sikertréner – tovább építettem DXN csapatomat, ugyanakkor masszíroztam is egy ideig. Sőt, egy hozzátartozóm közbenjárására (nem, én egyáltalán nem akartam, sőt…) még a közmunkába is belekóstoltam…

KM: Hogyan kerültél vissza 40 felett az egyetemre?

FA: 2015. szeptemberében kerültem vissza, 44 évesen.

Tulajdonképpen szerettem itthon, szerettem az online dolgokat, a mentor és a gyógyító énemet. Amikor a növényvédős multinál dolgoztam, elmentem egy „gyomos talira”, kíváncsiságból. Vajon érdekel ez még engem, ennyi év után? Nagyon nem tudtam elképzelni, hogy visszatérhetek.

2013-ban azonban azon a találkozón többen emlékeztek rám a „régi időkből”, de igazán a 2014-es összejövetel volt meghatározó. Ekkor már tudtam, hogy lépnem kell, ha nem akarok benne maradni a kiszolgáltatottságban, és ha a DXN-t is nyugodtan akarom építeni egy valódi passzív jövedelem szintjéig.

A már nyugdíjba készülő professzor a találkozót követően „jól utánam nézett”, és szilárd elhatározásává vált, hogy én leszek az utódja. Én pedig úgy döntöttem, ezt a lehetőséget nem hagyom ki. Pályáztam, és egyhangú szavazással engem választottak. Egy percig nem bántam meg, hogy bevállaltam. Szeretem a várost, a diákjaim szuperek, újra járhatok konferenciákra, használhatom a nyelvtudásom, elismernek… Az egyik DXN-es csapatom is Mosonmagyaróváron van. Eleget tudok egyedül lenni, a vonatozás alatt kikapcsolódok, vagy épp intézkedek, menedzselek, tudok jótékonykodni stb.

KM: Mivel foglalkozol most az egyetemen?

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán tanítok. A Növénytudományi Tanszék magában foglalja a növényekkel foglalkozó korábbi külön tanszékeket, így a növényvédelmi tárgyakat is. A gyomszabályozással kapcsolatos ismeretek mellett az ökogazdálkodás alapjait is én oktatom. Mint adjunktus, akinek a legközelebbi célja a docensi cím megszerzése, kutatási feladataim, publikációs kötelezettségeim is vannak, valamint témavezetőként mentorálok nappalis, levelezős és szakmérnök hallgatókat. Minden részét imádom! Most pl. minden más mellett egy 27 éves növényorvos hallgatóm részvételét is menedzselem „Az Év Agrárembere” megmérettetés Fiatal gazda kategóriájában. (Marci a versenyben a szavazatok alapján 2. lett az első fordulóban, de a zsűri nem juttatta tovább.)

A bevételem javát az egyetemi fizetésem adja jelenleg. Emellett van egy hálózati marketing vállalkozásom, ahol Star Ruby szinten vagyok, így a jutalékom is elég szép már és folyamatosan növekszik. Talán nem véletlen, hogy az MLM munkámban is a tanítást, az előadások tartását, a mentorálást szeretem a legjobban. Akad még néhány működő weboldalam is, amiktől eddig nem tudtam, nem akartam megválni.

KM: Mi jelent most, illetve a nehéz időszakokban nehézséget?

Mivel Gödöllő mellett élünk, és a kisebbik lányom még nincs 12 éves, órarendkedvezményt kaptam. Az óráimat hétfőtől szerdáig megtartom, hogy aztán hazajöhessek hozzá. Persze sokszor vannak kötelezettségek a hét második felében is. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk, nagyon kiegyensúlyozott gyerek, így ez sem gond.

A nehéz időszakokban sok nehézségem volt, a többségük nem igazán publikus, de van sok megosztható tanulsága is az elmúlt éveknek. Ezekbe csomagolom be a nehézségeket.

  • Azokat a kapcsolatokat, amik nem szolgálják a javadat, nem kell fenntartani. Igen, ez sokszor gyásszal jár. Hát gyászold el. A rokoni kapcsolatot is. Engedd el akkor is, ha a szüleidről vagy a házastársadról van szó.
  • Vedd észre, ha el akarják hitetni veled, hogy mindig mindenben te vagy a hunyó. Ha családban élsz, biztos, hogy nem így van.
  • Sose vállalj el olyan munkát, ami nem a szintednek megfelelő, ahol nem használhatod ki a teljes érzelmi és értelmi intelligenciádat. Mert az önbizalmadat és az önértékelésedet rombolja, így belekerülhetsz egy lefelé húzó örvénybe.
  • Tanulj, és járj társaságba, építsd a kapcsolati hálót, néha nyúlj vissza a régebbi ismerősök felé is.
  • Ha gyerekkori traumák, korábbi események tudatalatti gátakat emeltek, keress szakértő segítséget, hogy újra képes legyél kiállni magadért.
  • Képezd magad spirituálisan is, hogy megtanuld meghallani a szíved-lelked jelzéseidet és meglásd a nyitott kapukat.
  • Tanuld meg a számodra túl nagy falatot rábízni az Univerzum bölcsességére.

Valószínűleg van több is, most ennyi jutott eszembe. Hálásan köszönöm neked, hogy ezen elgondolkodhattam, az onlinesikertrener.com-on majd részletesen kifejtésre kerülnek.

KM: Ki segített, mi adott erőt a változtatáshoz?​

FA: Egy nagyon-nagyon hosszú út van mögöttem, és még nem értem a végére. A legnehezebb időszakban magamat húztam ki a gödörből saját hajamnál fogva. Olvastam, tanultam, zenét hallgattam, sírtam, fejemet vertem a konyhaszekrénybe, rogytam térdre zokogva nem egyszer… Hálás vagyok Juditnak, a szponzoromnak azért a bizonyos CD-ért, amit az első minősülésemkor kaptam, és majd’ egy éven át naponta meghallgattam, többször is. Nem tudok elég hálás lenni fejlesztő kollégámnak, aki valószínűleg az utolsó pillanatban hívott maga mellé a multihoz. Sokat segítettek a masszázs tanfolyamon megismert lányok azzal, ahogy ők is meséltek. Az egyetem mellett dönteni nem okozott komolyabb gondot. Bár Juditot felhívtam, és sírva meséltem neki a telefonba, hogy előttem a kettéosztott fehér lap, rajta az előnyök és a hátrányok, és „úristenmostmileszmitcsináljak”. Aztán végülis bevállalni a koliban lakást, a heti oda-vissza utakat, a kislányomtól való távollétet – ez mind nem túl nagy ár azért, hogy végre önmagammal is foglalkozhatok, megélhetem azt, aki a tudományos pályán és mentorként vagyok. Erőt a sikerek, a napi tennivalók, a diákjaim köszönő és elismerő sorai, a belső tűz ad, és annak a néhány embernek a személye, aki így szeret, így fogad el, ahogy vagyok.

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

FA: Azért érdekes ez az idézet, mert eddig csak a diákjaimnak mondtam abból a célból, hogy a témavezetésem alatt a kezükből kikerülő dolgozat méltó legyen önmagukhoz, hozzám, az alma materhez…

De ahogy válaszoltam a kérdéseidre – különösen a nehézségeket átgondolva -, azt hiszem, ez az, amit bordó rúzzsal a fürdőszobatükörre kéne írni:

 „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.”
(Eszterházy Péter, 2013)

KM: Köszönöm az interjút!
(Dr. Farkas Anikót 2016. decemberében a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán docensé nevezték ki, amelyhez ez úton is gratulálunk!)

Farkas Anikó megtalálta helyét a világban.

Farkas Anikót kitüntették!Sokat publikál, pályázatokat támogat előadásai felajánlásával, ismeretterjesztő előadásokat tart az egyetemi feladatok mellett. “Gyomos” kollégái Arany Sziklevél díjjal jutalmazták 2018. márc.9-én.
2018. jan. 31-én elérte a Gyémánt szintet, amelyért az elismerést márc. 10-én vehette át. Erre az alkalomra időzítette első – most még csak DXN-eseknek szóló – könyve megjelenését is, melyet továbbiak fognak követni.

Ahogy egykor egy hozzáértő ismerőse mondta Anikó életfeladatáról:
Tanulás és tanítás egy életen át. Nem feltétlenül a katedrán.

 

Ha segítségre van szükséged, szívesen váltanál, de nem tudsz dönteni, nem vagy tisztában a képességeiddel, szívesen kapnál megerősítést, próbáld ki a DÉT módszert.

 

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

 

Hozzászólások