Az anyák egyik lehetséges életútja, hogy amikor megnőnek a gyerekek, megvalósítják álmaikat! Csomor Rozália térdbalesetét követően jött rá, hogy tulajdonképpen a család már nélküle is boldogul. Ekkor határozott úgy, hogy eljött az ő ideje és megvalósítja álmait.

KM: Rozi!  Mivel foglalkozol most? Miből élsz? Mesélj a jelenlegi munkádról és az álmaidról!

CsR: A Romániai magyar Egyéni- és Családi vállalkozásoknak nyújtok könyvelési és tanácsadási szolgáltatást! Mindezt online is! Nálunk még annyira nem elfogadott az online, de remélem idővel sokkal elterjedtebb lesz!

Tulajdonképpen nem váltottam, csak nem vállaltam 3 kliensnél többet, mert a család és a gyerekek voltak a fő helyen! Ezt csináltam 12 évig! De amikor nekifogtam az álmaim megvalósításának 41 éves voltam!  Igazából mindig úgy voltam, hogy amikor a gyerekek akkorák lesznek majd folytatom a megkezdett karrieremet ! Annak idején a férjemmel közösen úgy döntöttünk, hogy maradok a gyerekekkel itthon, könyvelek 1-2 céget, de nem ez lesz a fő tevékenység!

Aztán 2015 decemberében volt egy térdbalesetem, jött a műtét, 2 hónap gipsz, utána 3 hónap gyógytorna! Ekkor szembesültem azzal, hogy a családom a mindennapi teendőket milyen jól intézi nélkülem is! Így született meg a döntésem, hogy belevágok és megvalósítom az álmaimat! Most utólag nem értem miért vártam vele ilyen sokáig, de nekem nagyon fontos volt, hogy a gyerekek mellett legyek, amikor csak kell!
Az  álmom, hogy az online könyvelést szeretném egy kicsit ismertebbé és elfogadottabbá tenni! Egy kisebb könyvelőirodát szeretnék, max. 2-3 fővel dolgoznék együtt! A másik nagy álmom az előadások, workshopok tartása törvényváltozásokról, könyvelési tudnivalókról!

KM: Beszélj a nehézségekről!

CsR:  Az első nehézség amibe ütköztem az a sok jogszabály változás! Ha bővülni szeretnék nem elég az az információ, amit eddig innen-onnan összeszedtem a törvényekről, egyenesbe kell magam hozzam! Ebbe rengeteg munkát fektettem  és fektetek most is!

A másik gond, hogy megvolt a fejemben egy kép, hogy én mit és hogyan akarok, de a hogyanra példát nem igazán láttam (most már tudom, hogy van ilyen)! Rengeteg információra volt szükségem, de, hogy honnan jutok hozzá fogalmam sem volt!
A legfontosabb a nehézségek áthidalására az a folyamatos tájékozódás, kérdezés! Meg kell(ett) találjam azokat az embereket, oldalakat, akiktől tudok tanulni, kérdezni és merjek kérdezni! Én nem szeretek kérdezni és kérni mástól, pedig ez elengedhetetlen az én szakmámban! Sokat olvasok románul (törvényeket, jogszabályokat), ezáltal egyre könnyebb a szövegértés, ami az elején nehézségnek számított! Sokat tanulok az üzletépítésről, marketingről, kapcsolatépítésről, önmagamról, ezekben még nagyon sokat kell fejlődnöm!

KM: Szerinted milyen tényezőkön múlik a  siker? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni, hogy sikerre vigyünk egy vállalkozást?

CsR: A mai tudásommal és tapasztalatommal azt mondom, hogy a siker egyik alapfeltétele, az hogy el kell hinned, hogy meg tudod csinálni amit szeretnél! Amíg ezt nem hiszed el, addig nem fog összejönni! Nem hiába a kedvenc idézetem, mantrám ez:

“Amit az emberi elme képes kigondolni és hinni benne, azt meg is tudja valósítani”
Napoleon Hill

A másik feltétele (szerintem) a sikernek az, hogy “csináld” ! Fogj neki és ahogy tudod úgy csináld, aztán közbe tanulsz, fejlődsz, de csináld! ​
​Fontos a kitartás, a szorgalom és a tanulni akarás!​ Ezek nélkül képtelenség fejlődni!

KM: Gratulálok, a törekvéseidhez és sok sikert kívánok! Köszönöm a beszélgetést!

Ha sikerre szeretnéd Te is vinni az álmaidat és bátorításra, segítségre van szükséged, keress meg! Ha tisztázni szeretnéd merre van az álmok felé vezető út, az életút konzultációról itt olvashatsz.

Hozzászólások