Az iskolában sosem volt sikerélménye, tehetségtelennek érezte magát rajzból. Ma galériát működtet, különböző vizuális technikák oktatásával foglalkozik. Hogyan lesz az eltemetett kreativitásból új munka, új lehetőség?

Dugas Erikával beszélgettünk arról, hogyan jutott el 30 év irodai munka után a kreatív önmegvalósításig. Ma már másokkal is megtapasztaltatja, hogy alkotni jó!

Dugas ErikaKM: Mivel foglalkozol most? Miből élsz? Mesélj a jelenlegi munkádról!

DE: Miskolc belvárosában működtetek egy képzőművészeti műhelyt, Dugas Galéria néven. https://dugasgaleria.hu/  Különféle médiumokkal festek festményeket, akvarell, akril, olaj és selyemfestés technikával.

Ezen kívül egyedi megrendelésekre hernyóselyem sálakat, kendőket, mandalákat és ezoterikus festményeket festek. Az ilyen felkéréseket egyrészt magánszemélyektől kapom különféle jeles eseményekre, családi ünnepek, nyugdíjba vonulás, esküvő, de bármely olyan alkalomra, amikor különleges, személyre szóló és egyedi ajándékot szeretnének adni. Külön kérésre nem a már meglévő mintáimat használom fel, hanem újat tervezek, és az ünnepelt számára fontos momentumokkal, szimbólumokkal festem meg. Ettől lesz különleges az ajándék. Ezoterikus témájú mandalákat, festményeket is külön megbeszélés alapján, egyedileg alkotok.

Foglalkozom még régi bútorok újragondolásával. Amikor a régi, megunt bútordarabot átfestem, és művészeti alkotássá alakítom, de a megrendelő kérésére egyszerűbb, a mai divatos vintage formát adok neki átfestéssel.

A saját alkotómunkámon kívül művészeti műhelyem profilja még a festészeti órák tartása. Az akrilfestészeti óráimat „élményfestés”-nek neveztem el. Amikor olyan érdeklődőket vezetek be a festészet világába, akik bevallottan nem tudnak rajzolni sem, és ecset soha sem volt a kezükben. Viszont él bennük a vágy, hogy festményt hozzanak létre. Ezek a foglalkozások nagyon jó csapatépítő lehetőségek, családi, baráti, kollegális, és egyéb közösségek számára. Ezenkívül tartok jobb agyféltekés rajztanfolyamot, és selyemfestészeti foglalkozásokat. Mindezeket kortól és nemtől függetlenül szinte mindenkinek ajánlom.

KM: Mikor váltottál?

DE: Váltani az idén váltottam, 48 évesen. Festészettel 4-5 éve foglalkozom. Selyemfestéssel kb. 7 éve. 42 éves koromig sem ceruza, sem ecset nem volt a kezemben. Általános iskolában 3-as 4-es voltam rajzból. Tehetségtelennek éreztem magam. Nem voltak sikerélményeim gyermekkoromban. Ezért sosem éreztem késztetést, hogy valamit is alkossak.

KM: Mi volt az oka, hogy 40 felett munkát váltottál?

Kézzel mindig szerettem a hozzám közelállóknak ajándékokat készíteni. Rátalálva a selyemfestésre, szenvedélyesen keresni kezdtem a módját, hogyan tökéletesíthetném vizuális kifejező képességem. Egy jobb agyféltekés rajztanfolyam elvégzése rádöbbentett arra, hogy ha valamire késztetést érzünk, az azért van, mert ott van mélyen bennünk. Csupán idő és energia kérdése, hogy elérjük az áhított célt.

Ahogy erre az útra „ráálltam” a macskakövek egymás után kerültek a lábam elé. Önképzéssel, gyakorlással, autodidakta módon jutottam a mostani technikai tudásomhoz. Szeretek emberekkel ismerkedni, és átadni nekik azt a csodát, amit magam is megtapasztalok nap, mint nap. Másrészt az évek alatt küldetés tudatom is lett. Ha mindenki azzal foglalkozhatna, amire született, akkor sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb világban élnénk. Szerencsére egyre több olyan ember van, aki megteszi az első lépést a saját macskakövein. Legalább is én így látom.

A főállásom mellett hobbiként csináltam éveken keresztül az alkotómunkámat, de az évek alatt kinőtte magát. Folyamatosan sikerélményeim voltak, nagyon hamar megkerestek, hogy csináljak kiállítást, majd később a tanítványaim is visszajeleztek, hogy nagyszerűen érezték magukat. Elhitték magukról, hogy tudnak alkotni és megcsinálták!
Amikor már összeegyeztethetetlen volt a főállásommal ez az új típusú tevékenység, választanom kellett. … és én jól választottam.

KM: Kérlek beszélj a nehézségekről!

Minden nap feltölt pozitív energiával. Nagyon jó érzés, hogy segíthetek másoknak megtapasztalni, hogy alkotni csodálatos. Sokszor úgy ülnek le a vászon elé az emberek, hogy nem tudom megcsinálni. És úgy állnak fel, hogy sikerült. Mindenkiben van az alkotói tehetség. Alkotni csodálatos!

Nehézségek nincsenek. Feladatok vannak amelyek megvalósításával, apró lépésekkel haladva elérjük a céljainkat. Vállalkozásom életképessége azon múlik, hogy minél többekhez eljusson az információ, hogy van egy ilyen lehetőség.  Akár a saját alkotómunkáimra, akár a foglalkozásaimra gondolok. Hiszem, hogy amit csinálok, az hasznos, szükséges és fontos az embereknek, mert ez köszön vissza a munkám során. Tehát a kérdésre a válasz, a feladat eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek szükségük van arra, amit én nyújtani, adni tudok.

KM: Ki segített, mi adott erőt, hogy felépíts egy új vállalkozást?

A vállalkozásom nem jöhetett volna létre erős támogatótábor nélkül. Amelynek pillérjei, a családom, a barátaim, és azok a kedves emberek, akik az évek során elismertek, ösztönöztek és szurkoltak nekem, hogy megvalósíthassam a felnőtt fejjel megálmodott álmaimat.

KM: Köszönöm Erika, hogy megosztottad velünk a pályaváltásod történetét!

Ha Te is változtatnál és jól jön a bátorítás, a segítség, keress meg! A módszerről itt olvashatsz >>>

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások