Cikksorozatunkban 40 feletti nőket mutatunk be, akik új életpályán, új életcélt találtak maguknak.
Első interjúalanyom, Szabó Katalin szerint a teherbírás, nyitottság, rugalmasság, tanulni vágyás, kreativitás, lendület a siker titka.

Szabó Katalin

Szabó Katalin

Szabó Katalin ma egyrészt nyomdai gyártáselőkészítéssel foglalkozik vállalkozóként (www.katiotletek.hu www.nyomdaiakciok.hu), másrészt egy webáruház irodai munkáit végzi.

Először a váltás okairól kérdezem.

Sz.K.: Több mint 25 év szakmámban eltöltött idő után egy péntek délután jelezték, hogy többé nem tartanak igényt a munkámra. A szerződésem szerint közös megegyezéssel lehetett volna változtatni, de a munka törvénykönyve enged egy olyan kiskaput a munkaadóknak, hogy átszervezés címen minden indoklás nélkül azonnali felmondással éljen. Így mivel hétfőn munkaszüneti nap volt és én keddtől már az előre elfogadott szabadságomat töltöttem, kedden reggel 8-kor már a postás csöngetett a kapun és adta át a felmondást, amit még csak alá sem kell írnom. Nos így kezdődött a váltás. Mai napig nem tudom mi volt a valós oka, de láttam, hogy előttem is minden vezető beosztásúnak és utánam is minden nyomdai szakembernek felmondtak.

KM: Mennyiben volt gyökeres váltás az előző tapasztalataidhoz képest?

Sz.K: Korábban is nyomdai gyártáselőkészítéssel foglalkoztam, több mint 25 évig különböző típusú nyomdákban. Feladatom volt a kalkuláció készítés, ügyfelekkel való kapcsolattartás, teljes körű munka nyomon követés és gyártásra adást, egészen a logisztikáig. Ehhez időnként bejött feladatnak a nyomdai szoftverek tesztelése, honlap fejlesztés, tesztelés, kezelés és a marketing anyagok kitalálása, kezelése.

KM: Milyen nehézségekkel néztél szembe, amikor alkalmazottból vállalkozóvá váltál?

Sz. K.: A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy nem ismertem olyat a környezetemben, aki egyéni vállalkozóként nyomdai szolgáltatást végzett, így nem volt kitől megkérdeznem, hogy egyáltalán a vállalkozósdit eszik-e, vagy isszák. Azonnal kellett döntenem és megtanulnom olyan dolgokat, amiről fogalmam sem volt: vállalkozás kiváltás, vállalkozási típus választás, megfelelő könyvelő választás, olyan papírok beszerzése, ügyintézése, amiben senki sem tudott segíteni, tárhely bérlés, honlap készítés, facebook marketing…

KM: Ki segített, mi adott erőt, hogy felépíts egy új vállalkozást?

Sz. K.: A legnagyobb segítséget a családom adta. A felmondás kézhezvételétől 3 napot adtak, hogy döntsem el mit szeretnék csinálni és addig egy percre sem hagytak magamra, a lelkemet is ápolták. Eldöntöttem, kizárólag nyomdai szakemberként akartam folytatni. Ezt szeretem, ehhez értek. A családom 1 év haladékot adott, hogy felépítsem a vállalkozásom, addig a család ügyes-bajos dolgait maguk intézték és elnézték nekem hogy 24-ből 26 órát számítógép előtt ülök. A családi kasszából finanszíroztam mindaddig a járulékaimat, amíg a vállalkozás ki nem termelte. Ez volt a legnehezebb.

KM: Szerinted milyen emberi tényezőkön múlik a siker?

Sz. K.: A könyvelőm szerint vállalkozóvá kell válni, szemléletet kell váltani, alkalmazottból vállalkozóvá kell válni.

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

Sz. K.: A mottómmal búcsúzom, mely saját megfogalmazásom.

“Csak figyelni kell és megtalálnak a fontos dolgok. Emberek akikkel találkoznom kell, feladatok, amiket el kell végeznem, helyszínek és időpontok a megfelelő pillanatban. Izgalmas és érdekes a világ!”

Néhány büszkeség Kati munkáiból, a nyomdai úton megvalósítható ötletekből:

Szabó Katalin nyomdai termékei

Szabó Katalin nyomdai termékei

Szolgáltatás paletta: Egyedi könyvek készítése, Mágikus bögre, 3D műgyantás névkitűző, Családi dominó, Egyedi fényképes osztálybögre, Egyedi borítós határidőnaplók

Ha segítségre van szükséged, hogy megtaláld magadban az erőt a váltáshoz, olvass bele a DÉT módszerbe!

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások

Ajánlott bejegyzések: