A telemedicina, mint szakma, nincs benne az OKJ képzések között. Elsősorban az USA-ban terjed és válik a mindennapok részévé. Mivel a technológiai lehetőségek Magyarországon is adottak, és az egészségügyi ellátás átalakulóban van, ezért várhatólag hazánkban is egyre népszerűbbé fog válni. A telemedicina lényege az, hogy miként tudja segíteni a számítástechnika az orvoslást, az orvos-beteg illetve orvosok egymás közti kapcsolatát. A telemedicina területe alaposan átalakult a „távgyógyítás” koncepciójának megszületése óta. Épp csak 50 éve kezdett kísérletezni pár kórház azzal, hogy távoli területeken élő betegeket elérjen, ám mostanra a telemedicina komplex szolgáltatási rendszerré kezd fejlődni, melybe kórházak, otthonok, háziorvosok, magánrendelők és egyéb egészségügyi intézmények egyaránt kezdenek bekapcsolódni.

Ezzel az izgalmas területtel foglalkozik Fidrich Márta vállalkozóként és főállásban is.  Mártit a váltásánák okairól faggattam.

KM: Mi volt az oka, hogy 40 felett munkát váltottál?

FM: Az egyik ok a multi környezet volt, ami váltásra késztetett. Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem az ott eltöltött évek alatt a munkafolyamatokról és a szervezésről, azonban ennek a felépítésnek megvannak a maga hátrányai is. Kicsi az önállóság, gyakran távoli központokban meghozott döntéseket kellett végrehajtani, akkor is, ha azzal nem értettem egyet. Ez az én beosztásomban sok konfliktust szült, amikbe belefáradtam és kiégtem, ráadásul az eredetileg érdekes szakmai feladatok is fokozatosan eltűntek.

Ám így is halogattam a döntést, hiszen a menedzseri állás magas jövedelemmel, céges telefonnal és kocsival járt, mígnem az élet rákényszerített…

A másik ok maga a szakmám: az informatikusi végzettség folyamatos tanulást igényel. Manapság ezen a dinamikusan fejlődő területen érdemes időnként váltani, hogy új technológiákról is tapasztalatot tudjunk szerezni. A sok multinál töltött év nekem nem adott elég lehetőséget a szaktudásom folyamatos karbantartására, azonban itt az egyetemnél rendszeresen találkozom a legújabb kutatási eredményekkel, ami igazán pezsdítő.

KM: Mivel foglalkozol most pontosan?

FM:  Az egyetemen végzett munkám során telemedicinával kapcsolatos kutatás-fejlesztési pályázatokat írok (ebben korábbi tapasztalataimra és kapcsolataimra támaszkodhatok), emellett kapcsolatban állok orvosokkal, akik szakmai oldalról látják a problémákat, ezért ők tudják megmondani, mire van szükség, milyen kutatáshoz készítsünk szoftvert. A csapatunkban jellemzően diákok dolgoznak, ezért a szoftverfejlesztési feladatok ütemezése mellett fontos az emberi oldal is, a diákok segítése és fejlődésük támogatása.

Ahhoz képest, hogy a modern technológia milyen fontos támogatást nyújthat az egészségügynek, kevesen tudnak róla, épp ezért két kollégámmal nemrég elindítottunk egy blogot és egy Facebook oldalt. Mi azt célozzuk meg, hogy bemutatjuk egyrészt magát a telemedicinát a maga sokoldalúságával, másrészt mindazokat az informatikai lehetőségeket, megoldásokat, kütyüket, amik lehetővé teszik a telemedicina és a tágabb értelemben vett e-egészségügy fejlődését.

Mindezen túl korábbi munkatársaimmal egy éve elindítottunk egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozást. Főként okostelefonra fejlesztünk egyedi szoftvereket, két alkalmazási területen is. Ezek az egészségügy (beleértve a telemedicinát és az egészségügyi adatok elemzését) és az építészeti alkalmazások, ahol olyan jövőbe mutató technológiákkal foglalkozunk, mint az épületinformációs modellezés avagy BIM, virtuális valóság és 3D navigáció.

+Vállalkozásunk elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt. Ennek is köszönhető, hogy az épületinformációs modellezés és 3D navigáció lehetőségeit egy öko-házzal demonstráljuk: Magyarország első kenderházával, mely most épül Domaszéken, Vér Attila (Bautender Ziegel Kft.) tervei alapján. Bár az építési munkálatok jelenleg is folyamatban vannak, a számítógépes modellezésnek köszönhetően lehetőség van egy virtuális sétára, amely során megtekinthető a berendezett ház. A virtuális séta kipróbálható céges honlapunkon ITT.

KM: Beszélj a nehézségekről!

FM: Egyrészt változtatnom kellett a szemléletemen, hiszen a multinál megszokott specializáció helyett a vállalkozás működtetésénél mindenféle feladat előfordul. Maximalista lévén mindent egyszerre akartam csinálni, ráadásul jól. Zavart, hogy nem mindenhez értek, és hát időm sincs mindenre. Tanultam egyfajta jó értelemben vett munkaalázatot. Emellett egyre inkább felismerem, hogy mire érdemes fókuszálni, mi az elsődleges.

Másrészt az, hogy fő munkahely mellett vállalkozom, nagy leterheltséggel jár. Folyamatos dilemmát jelent, hogy hova tegyem a hangsúlyt. Próbálok egyensúlyozni a kettő között, hiszen a főállásomból élek, azonban a vállalkozást tekintem a jövőnek, emellett a magánéletemet sem szeretném elhanyagolni.

KM: Ki segített, mi adott erőt, hogy felépíts egy új vállalkozást?

FM:  Gyerekeim nyújtottak érzelmi támogatást és sok-sok szeretetet. Fiam tanácsokat is adott a vállalkozással kapcsolatban.

A váltás során megváltozott a baráti köröm, akik velem maradtak, azok nagyon támogatóak, nekik is sokat köszönhetek.

Szakmailag pedig néhány régi munkatársamra illetve a mostani kollégáimra számíthatok, akikkel igazán remek a kapcsolatom, ennek is köszönhető például a telemedicinás blog.

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

Fidrich Márta

FM:  Több idézetet is szeretnék megosztani. Az első inkább rólam szól, hogy én miként tekintek az életre:

A kihívások teszik érdekessé, a velük való megküzdés pedig értékessé az életet.
(Joshua J. Marine)

Ezzel az idézettel biztatnám azokat, akik még a váltás előtt vannak:

Nézz vissza most egy percre, nézz az útra,
Nézd meg, mit tett, mit alkotott a munka,
Nézz vissza… aztán ismét csak előre,
S indulj tovább az alkotó jövőbe. (Kiss Jenő)

S végül a záró idézet azoknak, akik már az úton járnak, bármi is legyen a választott útjuk:

Élj úgy, hogy soha ne szégyelld, ha a világ megtudja, mit teszel, mit mondasz, még akkor is, ha nem igaz, amit a világ megtudott.

(Richard Bach)

KM: Sok sikert kívánok Márti, mindkét munkádban!

Ha benned is motoszkál a váltás, változtatás gondolata, de hiányzik a bátorság, az energia, nem rajzolódik az Út, keress meg, segítek!

A kép forrása:
https://hu.pinterest.com/pin/151292868714364527/, ill. saját felvételek

Hozzászólások