Lehet 50 felett is egészen mást csinálni, mint amit hosszú évekig csináltunk örömmel, lelkesedéssel. Csak sok tanulás, alázat és szorgalom kell hozzá. A lehetőséget, munkahelyet meg is lehet teremteni!
Burai Barbi - SEO szakemberBurai Barbi korábban a vendéglátóiparban dolgozott. Imádta a munkáját, de egyre jobban fárasztotta a napi 15-16 óra munka, a pihenés hiánya, az, hogy hétvégén, ünnepnapon is dolgoznia kell. Hogyan lesz egy vendéglátósból SEO szakember? Erről faggattam.
KM: Mikor váltottál? Hogyan döntötted el, hogy SEO-val szeretnél foglalkozni?
BB: Már betöltöttem az 50 évet, mikor úgy döntöttem belevágok és ismét tanulásra adom a fejem. Évekig tervezgettem, hogy váltani szeretnék, de pontos elképzelésem nem volt, hogy mit is szeretnék. Amit konkrétan tudtam, az az volt, hogy szeretnék a saját magam „ura” lenni. Az, hogy milyen területen az nagyon nehezen találtam meg. Olyan vállalkozást kerestem, amire van kereslet és én is igazán otthon érzem benne magam, nem érzem munkának, nem kell hozzá tőke, örömöt ad és sikerélményeket. Nem volt könnyű ismét „beülni” az iskolapadba, de minél jobban belemerültem, annál inkább azt éreztem, hogy helyesen döntöttem.
KM: Beszélj erről egy kicsit részletesebben!
BB: Keresőoptimalizálással foglalkozom. SEO szakemberként végzem a munkám. Ez röviden annyit jelent, hogy az interneten, ha valaki beír a keresőkbe egy kifejezést keresve, a keresők a találatok között azokat a honlapokat hozza fel eredményként, ami a legrelevánsabb az adott keresésre. Ahhoz, hogy a találati listán egy adott honlap előbbre kerüljön, keresőoptimalizálni kell, vagyis olyan technikai megoldásokat kell alkalmazni, hogy az adott honlap kerüljön előbbre a több 10 millió honlappal szemben. Nem könnyű feladat, hiszen az első oldalon csak első tíz hely lehetséges és ezt kell megnyerni annak, aki eredményesen szeretne szerepelni. Minden honlap tulajdonosnak ez a cél, hiszen így van bevétele, profitja. Ehhez segítem hozzá a keresőoptimalizálással, így lesz előnyük a konkurenciával szemben. Akit bővebben is érdekel a téma, a honlapomon, a HonlapSEO-t meglátogatva további információkat olvashatsz. (HonlapSEO Facebook oldal).
Keresőopzimalizálás
KM: Beszélj a nehézségekről!
BB: A legnehezebb talán az volt, hogy belássam, váltanom kell. Nagyon szerettem a munkámat, de be kellett látnom, életem végéig nem tudom folytatni. Aztán szembesültem a következő nehézséggel: „Mi legyek ha nagy leszek”? Sokáig (évekig) keresgettem, mi az ami érdekel, és mi az ami a megélhetésem biztosítani tudja majd. Aztán mikor végre rátaláltam, szembesülnöm kellett azzal, hogy egy olyan területet választottam, amihez rengeteget kell tanulnom, hogy az alapokat megszerezhessem. Munka mellett nem tudtam megfelelően haladni a tanulással, így komoly döntésre jutottam. 2016-ban abba hagytam a munkát és minden időt az átképzésemre szántam. Félelmetes döntés is volt egyben, hiszen az addigi tartalékomból éltem, bízva abban, hogy helyesen döntöttem. Cserébe viszont időt nyertem, ezáltal napi 8-10-12 órát is a tanulásnak szentelhettem. További nehézség, ami már csak a tanulás közben tudatosult bennem, hogy egy olyan szakmát kezdtem el tanulni, ahol szinte kizárólag csak férfiak végeznek. Így meg kell naponta küzdenem ezzel a helyzettel is. Bizony nem könnyű a sok éves tapasztalattal rendelkező férfiak között érvényesülni egy nőnek.
KM: Ki segített, mi adott erőt, hogy felépíts egy új vállalkozást?
BB: Mindent, amit eddig elértem, saját magamnak köszönhetem. Én egyedül élek és nincs támaszom, aki segíthet. Nem tudom ez nehézség vagy könnyebbség. Azt viszont tudom, hogy a saját döntéseimért én vagyok a felelős, ha hibázom, nem okolhatok érte senkit sem. Nem volt kétkedő vagy visszahúzó erő, ami vagy aki nem hitt bennem. Igaz támaszom sem, aki segített volna, mikor valami nehezen ment. Még is azt mondom, megérte. Az ember mindig arra a legbüszkébb, amit saját maga érdemelt ki, a saját munkája van benne. Nekem a saját magam céltudatossága adott erőt, az, hogy úgy gondoltam, ha képes vagyok megálmodni, képes leszek meg is valósítani. Fejlődni szeretnék és büszke lenni arra, amit elértem, biztatva másokat is, hogy nem az életkor a gátja életünknek.
KM: Szerinted milyen emberi tényezőkön múlik a siker?
BB: Fontosnak tartom, hogy az embernek legyenek céljai nem csak álmai. A célokért tegyen meg mindent a legjobb tudása szerint. Következetesen, lépésről-lépésre haladjon, higgyen önmagában. Ne féljen, hiszen az új dolgok kívül esnek a komfortzónán (Ha féltünk volna, hogy elesünk, járni sem tanultunk meg volna). Nagyon fontos az önfegyelem, e nélkül nincs siker.
KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!
BB: Az egyik kedvenc idézetem a következő:
„Ne várj, a legjobb alkalom soha nem fog elérkezni. Kezdj hozzá ott, ahol éppen most vagy, és használj bármilyen eszközt, ami csak a kezedbe kerül, hiszen a legjobb szerszámokat útközben úgyis meg fogod találni.”
                                                                                                                                                                         (Napoleon Hill)
Ez vezérelt egész életemben az utamon és már számtalanszor bebizonyította, hogy ez valóban  nagy igazság. Nem szabad várni, hisz az időnk véges és a halogatás nem visz semmire sem. Nem szabad félni a jövőtől, hiszen, mint mondják, mindig lesz valahogy és ezt én is mindig így tapasztaltam. Mindig, mindenre van megoldás, csak nyitottnak kell lenni rá.
KM: Köszönöm, hogy megosztottad velünk Barbi! Sok sikert kívánok az új utadon!
Ha változtatni szeretnél az életeden, új munkát lecserélni a régivel, keress ITT meg, segítek.
Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

 Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/151292868712492605/

 

Hozzászólások

Ajánlott bejegyzések: