Mi dolgunk a világban? Mit teszünk hozzá? Ez, amit ma csinálok nem én vagyok. Egyszer csak elindul az agyunk hátsó felében ez a gondolat. Aztán egyre többet gondolunk rá. Minden nap, minden percben.

Ez történt Solti Katával is, aki egyetlen multinál töltött 15 évet, jó fizetést, karriert, jó kollégákat hagyott ott azért, hogy megtalálja önmagát. Azt a tevékenységet, amitől jobb lesz a világ. Amit ő tud hozzátenni, hogy szebb legyen. Vagy hasznosabb.

Solti Kata

Solti Kata pontban 40 volt, amikor otthagyta jól fizető állását.

Kata pontban 40 évesen váltott. Amikor döntött még nem volt meg a pontos irány sem, csak az érzés, hogy váltania kell.

KM: Kata, Mi volt az oka, hogy 40 felett munkát váltottál?

SK: Racionális indokom nem volt. Nagyon jó munkahelyem volt, jól kerestem, szerettem a kollégáimat is. Mégis ott volt bennem az egyre erősödő érzés, hogy ez nem én vagyok… hogy nem tesz hozzá igazán a munkám az életemhez, és én sem tudom azt beleadni, ami ténylegesen vagyok. Azt hiszem, úgy lehetne egyszerűen megfogalmazni, hogy nem passzolt az értékrendem abba a világba, ahol dolgoztam. Nagyon nem volt egyszerű döntés, de úgy éreztem, ha most nem adom meg magamnak az esélyt a váltásra, később már nem lesz elég bátorságom, rugalmasságom hozzá.

KM: Ki segített, mi adott erőt a változtatáshoz?

SK: Ahogy ért bennem a változtatás gondolata, egyre több támogatást kaptam a környezetemtől. Az ismerősök, családtagok reakciói, véleménye mindig megmutatta az elhatározásom szilárdságát. Sokat beszélgettem barátokkal, felkerestem különböző segítőket, és rengeteget adott mások példája is. Illetve az átalakuló kapcsolatrendszeremen keresztül is sok értékes ötlet, infó érkezett (pl. képzés lehetőségek).

KM: Milyen nehézségekkel kellett szembenézned?

SK: Szerencsére egyenlőre anyagi gondjaim nincsenek. A megélhetésemet egyelőre a végkielégítésem és a megtakarításaim fedezik. Ez tűnhet ésszerűtlennek, de úgy érzem, megéri, hogy finanszírozom a jövőmbe való átmenetet. Hálás vagyok érte, hogy egy ideig megtehetem.

Bár számítottam rá, hogy a keretek eltűnése szokatlan lesz majd, az első időkben mégis nagyon nehezen ment, hogy beosszam az erőforrásaimat – a pénzem, az időm, az energiáim. A rám zúdult hatalmas szabadságban először túlszerveztem az életem, elvállaltam több önkéntes munkát, elkezdtem tanfolyamokat, és mindenkinek mindent elintéztem, mondván ráérek… Nem engedtem meg magamnak az igazi semmittevést, pedig pár hónapig ez lett volna a cél. Hogy kiengedjem magamból a régi struktúrát, berögzüléseket, és aztán ráérezzek, merre tovább.
Aztán nehézséget okozott, okoz, hogy nincs igazi tudásom, tapasztalásom, hogyan is működik a “valódi”, multin kívüli világ. Például, hogy mi kellene tenni ahhoz, ha számlaképes akarnék lenni, vagy hogy melyik vállalkozási formának mik az előnyei, hátrányai.
Amúgy is idealista vagyok kicsit, de néha úgy érzem, naivan állok az élethez. Az eddigi biztos(nak tűnő), de gyermeki állapotban tartó rendszer után hirtelen minden a saját döntésemen múlik. A legmeghatározóbb talán ez az aspektus, a szabadsággal járó felelősségvállalás.

KM: Hol tartasz most, merre felé veszed az irányt?

SK: Egyelőre még keresem az új irányokat, kipróbálom magam olyan területeken, amik valamiért hívnak. Jelenleg önkéntesként dolgozom egy bioboltban és egy alternatív iskolában is. A nem hagyományos oktatás nagyon vonz, ha most tippelnem kellene, talán ezt látnám legvalószínűbbnek, mint leendő terület.

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

SK: Bevallom, meglepett, hogy Beyoncé-tól származnak ezek a gondolatok, de teljesen egyetértek vele. Semmi sem fölösleges vagy véletlen, ha máskor nem, hát utólag látjuk, mi miért történt.

“Mindennek, ami az életünk része, minden embernek, minden kapcsolatnak, mindennek oka van. És ha nagyon figyelsz, akkor kristálytisztán tudod, mi a következő lépés. Olyan mint egy kirakós, és minden a helyén van. Ahogy idősödünk, mindig előrébb lépünk, és végül azzá válunk, amivé válnunk kell.”

KM: Remélem hallunk még rólad! Sok örömet, sok sikert az új élethez!

Ha úgy érzed váltanod kell, kérj segítséget! Nézz rá a Pályaváltóknak menüpontra!

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép

Hozzászólások