Második interjúalanyom másodállásban kezdte el a vállalkozását. Nem érezte testhezállónak jelenlegi főállásban végzett munkáját, ezért kereste a lehetőségeket a váltásra. Nem rögtön talált rá jelenlegi útjára, de a kacskaringókból is mindig tanult.

Petróczi Katalin, női életvezetési és párkapcsolati coach és házassági tanácsadót kérdeztem az újratervezés okairól és körülményeiről.

 P. K.: A férjemmel élek a huszonéves gyerekeim még otthon laknak. Egyikük már keres, másik még egyetemista. Férjem is, én is a közigazgatásban dolgozunk, de nekem ez nem komfortos, igazából közöm nincs ahhoz, amit csinálok. Egy kényszerhelyzetben kerültem oda, ami akkor nagyon jól jött – 1 év 9 hónapos munka keresési időszak után találtam állást -, de rögtön tudtam, hogy nem a helyemen vagyok.

Kb. 1 év után elkezdtem nyitni és keresni más lehetőségeket. Ekkor találkoztam (25 év után újra) a hálózatépítéssel. Éveket töltöttem el ezzel, keresni ugyan nem kerestem vele többet,  mint amennyit beletettem, de rengeteget fejlődtem,  hihetetlen sokat tanultam és számomra nagyon értékes kapcsolatokra tettem szert. Van olyan, aki azóta is mentorom. Bármikor, ha szükségem van rá, meghívom egy ebédre és mindig tovább tudok lépni a vele való beszélgetés után. Vele folytattam egy beszélgetést még hálózatépítőként, amikor is feltett egy kérdést, hogy én vezető vagyok, vagy tyúkanyó. Na ez volt az a kérdés, amikor rájöttem, hogy évek óta dolgozom azon, hogy olyan legyek, amilyen igazából nem akarok, és döntöttem arról, hogy inkább építek a már meglévő erősségeimre. Ekkor váltottam, és végeztem el a coach és a házassági tanácsadó tanfolyamokat. Azóta úgy érzem tényleg a helyemen vagyok.

 Jelenleg stabilan a kettőnk fizetéséből élünk, de én mellette folyamatosan képzem magam és vannak klienseim. Az ismeretségi körömből már sokat megkeresnek párkapcsolati problémáikkal és úgy tűnik, egyelőre ők ajánlanak tovább. Állandóan tanulom a marketinget is, már készült két honlapom és kapcsolatban vagyok marketingessel is, hogy kihasználjam az online lehetőségeket. Akikkel együtt dolgozom velük vagy az ebédszünetben szoktam találkozni, vagy délután. . A klienseimmel ebédidőben, vagy délután szoktam találkozni. De adódott kliensem már Svájcból, akikkel Skype-on tudtunk dolgozni. Ettől először tartottam, de végül is sikeresen meg tudtuk oldani.

Célcsoportom elsősorban ez a negyvenes korosztály, akik az “üres fészek” szindrómával küzdenek. (ahol a gyerekek önállósodnak és a szülők újra kettesben maradnak). Én is átestem ezen az időszakon, tudok nem könnyű, viszont épp ezért tudok ebben segíteni. Ehhez az időszakhoz szorosan kötődik elsősorban a nők karrierváltása, hiszen idejük, energiájuk szabadul fel, ahogy ez velem is történt, valamint az elengedés és a kiüresedett házasságok felszínre kerülése. Nem véletlen, hogy a mottóm: Újratervezés 40 felett – amiről a Te cikk sorozatod is szól.

KM: Milyen nehézségeid voltak? Ki segített, hogy túllendülj a holtpontokon?

P.K.: A legnagyobb nehézségem a marketing. A hálózatépítésben is az volt a legnagyobb kihívásom, hogy nem tudok eladni. Se terméket, se magamat. Bármit odaadok bárkinek ingyen, ha az neki nagyon tetszik, csak ne kelljen pénzt kérnem érte. Most ugyanígy vagyok, ha hozzám fordul valaki a problémájával, nem tudok pénzt kérni érte. Tehát nekem pont jó lenne az online marketing, hiszen ott indirekt módon adom el a szolgáltatásom. De az elmúlt egy év alatt annyit tanultam ezen a téren, ami alapján megállapítottam, hogy ez egy nagyon komoly szakma és segítséget kell kérnem, hiszen az IT-hez annyira nincs érzékem, hogy a legegyszerűbb dolgokhoz is segítségre van szükségem, hogy kivitelezzem. Szóval ez a saját magam reklámozása, ami nekem a legnagyobb nehézséget okozza. Pedig hiszek benne, hogy szükség van a szolgáltatásra, és magamban is, hiszen tudom, hogy a magam majd 30 éves házasságából nyert tapasztalatokkal, a tudásommal nagyon sok embernek tudok segíteni, hogy boldogabban éljenek, mint most.

 A családom maximálisan támogat a céljaim elérésében. Jelenleg egy komplett rendszer kidolgozásán fáradozom, ami lehetővé tenné, hogy annyi munkám legyen megfelelő bevétel mellett, hogy már csak ezzel tudjak dolgozni. Ebben is kapok segítséget a családomtól, hiszen ez pénzügyi befektetést is igényel, sok erőt ad az, hogy tudom, hogy végre teljesen a helyemen vagyok, meg persze a sok pozitív visszajelzés is.

KM: Véleményed szerint milyen belső tényezőkön múlik a siker?

A siker szerintem azon múlik, hogy legyen egy világos cél, ami iránt elkötelezi magát az ember, kitartás, önfegyelem és szeresse nagyon, amit csinál.

KM: Kérlek búcsúzz egy idézettel, amellyel üzensz azoknak a nőknek, akik még innen vannak, de szeretnének továbblépni!

P. K.: “Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna!”   (George Eliot)     

KM: Köszönöm a tapasztalataid megosztását! Sok sikert kívánok a munkádhoz!

Petróczi Katalin honlapjai:
www.tudatosnokkozossege.hu; www.petroczikatalin.hu;

 Ha te is hasonló cipőben jársz, fontolgatod a pályaváltást, ismerkedj meg a DÉT módszerrel, segítek.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások

Ajánlott bejegyzések: