Tízből 9 startup megbukik, a magyar vállalkozások fele 5 éven belül megszűnik. Hogyan lehet túlélni a bukást, újra felállni, újrapróbálkozni?Erről kérdeztem József Mihály Benedeket, aki többször is újrakezdte vállalkozását. Jelenleg sikeres vállalkozó.

József Mihály Benedek

KM: Kedves Mihály mivel foglalkozik most?

Jelenleg MLM marketinggel foglalkozom. Most már kizárólag csak ebből élek.

KM: Hogyan jutott el ide? Elmesélné a történetét?

JMB: Mérnökként végeztem Erdélyben, jelenleg is ott lakom. Sajnos sosem tudtam az eredeti szakmámban dolgozni, nem volt állás abban az időben.
Valamiből élni kellett ezért nyitottam egy kisboltot a településen. Sajnos kiderült, ebből nem tudunk megélni a családommal.

Belefogtam egy másik üzletbe, amely hidegen sajtolt előállításával foglalkozott. Úgy tűnt hatalmas kereslet van, erre, nagyon ment, elértük 2400 liter olaj előállítást. Azonban nem volt jó a marketingünk, így konkurensek hamarosan leelőztek. El kellett adjuk a vállalkozást. Tulajdonképpen minden megkeresett pénzünket elvesztettük, kivéve annyit, amiből egy házat vehettünk.
Ebben az időszakban rengeteget dolgoztam, ritkán látott a család. A fiam azt kérdezte tőlem hogy „apa te hol laksz?”. Persze otthon laktam de sosem látott, hiszen amikor hazaértem már aludt. Nagyon hiányzik ez az idő az életemből.

A következdő vállalkozásom a FUNDY termékek disztribúciója volt. Elkezdtünk kereskedni cukorkákkal, csokikkal ebben a térségben. Nagyon szépen fel is futtattuk az eladásokat, amikor cég megszüntette a disztribúciós terjesztést és saját üzletkötőinek adta ki ezeket a területeket. Most már valóban tönkrementem. Ott álltunk a pici gyerekekkel a fiam 10 éves volt a lányom 2.
Nem volt sok választásom kerestem munkát és elmentem alkalmazottnak egy céghez.
De rengeteg volt az adósságom. Havi 350 dollár volt a törlesztőrészletem és 70 dollár volt a havi keresetem ebben az időben.

Az egyik orvos ismerősöm, elkezdett MLM formában termékeket forgalmazni. Pontosan annyit keresett havonta, mint amennyi a törlesztő részletem volt – 350 dollárt. Pontosan ennyire volt szükségem, gondoltam megpróbálom!

Egészen 2001. március 31-ig a fő munkám mellett csináltam. Ekkor lettem menedzser, felmondtam a munkahelyemen. Nagyon jól esett, hogy nem akartak elengedni. De ez a munka jelentette nekem a szabadságot. 2003 óta jelenleg senior menedzser vagyok, ez azt jelent jelenti, hogy nem kell hangsúlyosan az üzletépítéssel foglalkoznom. (2007-2017-ig nem dolgoztam, a passzív jövedelmeimből éltem.) 2017 óta újra aktívan építem az üzletet, mert kihívást láttam benne, hogy újra aktívan dolgozzam.

A volt főnököm aki nem akart elengedni pedig már a harmadik munkahelyén dolgozik. Tehát semmi sem biztos, az alkalmazotti állás sem.

A családi életem is megváltozott. A családommal is tudatosan egyre több időt tudtam tölteni.
Én vittem a lányomat óvodába és én is mentem érte. Ott megkérdezték tőle „mit csinál az apukád, hogy mindig ő jön érted?” Igen úgy döntöttem részt szeretnék venni a gyerekeim életében. Ha már a fiam életéből 8 évig szinte kimaradtam, a lányomnál már elhatároztam, hogy másképpen fogom csinálni!

KM: Most arra szeretnék rákérdezni, hogy mi segített hogy ennyi kudarc után sikerre vigye ezt a vállalkozást?

JMB: Korábban vállalkozásaimban és fontosnak tartottam képzést a személyiség fejlesztést.
Itt ebben a munkában pedig tudatosan energiát fektetnek rá. Az üzleti rendezvények pénzbe kerülnek, mégis megfizetik a munkatársak. Érezze mindenki azt, hogy fontos a saját fejlesztése annyira hogy erre pénzt is költ.
Nézzük melyek azok a pontok ami segíthet egy kudarcból való felállásban?
Ami először eszembe jut az a rendszeres önképzés. Nem is szakmai képzésre gondolok itt, hanem a személyiségünk pallérozására.
Aztán természetesen szerepet játszik az is, hogy milyen lelki alkatot örököltünk. De minden fejleszthető rendszeres önmunkával.
Nekem a legnagyobb erőt a cél adta, hiszen el kellett tartanom a családomat ekkor már két pici gyerekem volt.
Aztán a következő lépés az, hogy nézzünk szembe a helyzetünkkel. Lehetőleg elfogulatlanul, felülről nézve önmagát, tudjon tanulni a helyzetből, hogy többet ne kövesse el ugyanazokat a hibákat. Minden kudarcból lehet tanulni.
Legalább egy évet adjon magának az, aki nagyon mélyen van. Legyen az a célja, hogy minden nap csak egy százalékkal javítson maga által kitűzött célján.
Jómagam már rengeteg tervet kovácsoltam. Aztán persze terveket módosítani kellett. De tervem az mindig volt. Tudtam merre kell haladnom. Ha rossz volt az irány, módosítottam a tervet.
Nagyon fontos hogy álljon melletted egy segítő, akit mentornak is tudok nevezni.
Az, akihez fordulhatsz, aki már megcsinálta saját üzletét, többet tud mint Te.
Ha nincs mentorod akkor is rengeteg erőt adó motivációs könyvet találsz a neten.
A mentor azért jó, mert személyre szabottan segít a problémáid megoldásában, számon kéri tőled a haladást (Nagyon kevés ember képes külső segítség nélkül, belső motivációval haladást elérni).

Fontos az is, hogy meg kell tanulni kérdezni. A fejlesztés, önmagad fejlesztése várjon szokássá.
Tűzz ki minden nap egy célt, például 15 percet olvasol, a téged érintő témában.
Nagyon fontos az is hogy lásd hogy mennyit haladtál. Ehhez a sikernapló kiváló eszköz. Mit tettem hogy jobb legyen nap, mit kellett volna megtennem, de nem tettem meg, de holnap megteszem.

József Mihály Benedek a lányával

Persze ne felejtsük el, hogy a siker kemény munkával érhető el. Churchill mondta amikor elvállalta miniszterelnökséget “nem ígérhetek önöknek mást csak vért és verejtéket…” a jó hír hogy a végén szabadok leszünk. És igen. Kemény munka nélkül, nincs siker!

KM: Köszönöm a beszélgetést!

József Mihály Benedek Facebook profilja

Hozzászólások

Ajánlott bejegyzések: